Bra tips för dig som fastighetsägare när du vill bedöma ditt taks skick

En första indikation på takets skick brukar vara åldern, är taket av äldre modell brukar det vara aktuellt att börja planera för att renovera. Ofta möter vi fastighetsägare som av rädsla för kostnaden för ett takbyte ignorerat problem med fukt under flera år, tyvärr resulterar detta inte bara i mer kostnader utan även en ohälsosammare inomhusmiljö. Som fastighetsägare bör du vara observant på hur ditt tak mår, finns möjlighet att inspektera taket inifrån vinden kan du efter att ha forcerat julpyntet, slalomskidorna och diverse oanvända bröllopsgåvor snabbt få en överblick på yttertakets skick. Här nedan följer handfasta tips på hur du som fastighetsägare kan göra för att bilda dig en uppfattning om ditt taks skick.

  • Ta reda på hur gammalt ditt tak är.

  • Finns det möjlighet att inspektera taket inifrån vinden, utnyttja den möjligheten. Särskilt utsatta punkter brukar vara kring genomföringar som skorsten etc. Kontrollera hur råsponten, masoniten eller liknande ser ut, var uppmärksam på påväxt av olika slag.

  • Ta dig försiktigt med hjälp av en stege upp till takfoten, lägg något mjukt mellan stegen och hängrännan så den sistnämnda inte repas. Väl på plats kan du putta upp några takpannor under de ovanliggande, då blottas den underliggande konstruktionen. Hur ser bärläkt, ströläkt och underlagspapp ut? Hur känns materialen? Försök bilda dig en uppfattning med utgångspunkt i ovanstående frågor. Ofta är läkten spröda eller ruttna, inte sällan finns sprickor i underlagspappen och ibland om man har otur kan man se huvudet på pappspiken (den ovanliggande takpappsvåden skall täcka spiken), allt detta är tydliga indikationer på att det börjar bli dags att renovera taket. Passa på att syna taket efter trasiga takpannor och bilda dig en uppfattning om hur mycket smuts som ansamlats mellan takpannorna och underlagspappen.

  • Har du ett låglutande tak, mindre än14 graders lutning är du mer begränsad i ditt takmaterialval eftersom falsade och ofalsade takpannor kräver brantare lutning. Ta reda på vilken lutning ditt tak har, ibland är anledningen till fuktproblem att man helt enkelt har för låg taklutning i kombination med takpannor av tegel eller betong.

  • Om man byter en lätt takkonstruktion som papptäckning mot en tung takkonstruktion av betongpannor kan dörrar slå sig och behöva en snickares översyn.

Kontakta oss